tirsdag, mars 27, 2007

Narnia..denne fantastiske verden!!Jeg er helfrelst Narnia-fan. Dette er fantastiske bøker (og filmer forsovet). Det er jo en grunn til at jeg har kalt siden min for "Kristins lille Narnia". Etter at jeg fikk boka julen 2005 har jeg lest gjennom alle 7bøkene i serien en gang, og nå er jeg halvveis i andre omgang. Greia nå da er at jeg mens jeg leser ser etter linker til bibelen. For som de aller fleste vet så er det mye av dette fordi C.S.Lewis selv var kristen. Han har til og med sagt at det var derfor han skrev "Løven, heksa og klesskapet"; for at leserne skulle kjenne Aslan igjen som Jesus. Er det ikke fantastisk!?! Sånne anerkjente barnebøker, forteller om Jesus!!!

Tenkte jeg skulle dele noen av mine yndlingslikheter mellom disse 2 fantastiske samlingene av bøker (Bibelen (66bøker) og Narnia (7bøker)).

  • ofte kunne jeg ønske at jeg var i Narnia. Som jeg skrev i overskriften, "denne fantastiske verden!!", men vett dere hva? Den verden vi lever i er Narnia. Bare se rundt deg!! Sola, regnet, menneskene, fuglene, trær, blomster osv. Vi lever i en utrolig, ubeskrivelig majestetisk verden.. Vi har bare en tendens til å glemme det!
  • Skapelsesberetningen i den første boken ("Drømmen om Narnia") er usannsynlig lik den vi finner i Bibelen. Aslan "synger" og blåser livspust inn i levende vesener. Dessuten er det beskrevet en ild som Aslans stemme; Den Hellige Ånd
  • "Kjære deg, vær så snill - kan du ikke - vil du ikke gi meg noe som kan gjøre mor frisk igjen?" Helt til da hadde han stirret på de store forpotene til løven og de enorme klørne på dem. Nå var han så fortvilet at han så opp i ansiktet til løven. Det han så, gjorde at han ble så overrrasket som han aldri var blitt før i hele sitt liv. For det gulbrune ansiktet var bøyd tett ned mot hans eget, og (under over alle under) løven hadde store, skinnende tårer i øynene. Sammenlignet med Digorys egne tårer var de så store og klare at han et øyeblikk følte at løven måtte være mer lei seg for moren hans enn han selv var." (Drømmen om Narnia) - God cares!!!!
  • I "Løven, heksa og klesskapet" møter Pevensie-ungene julenissen. Han gir dem ulike gaver. Jeg kan ikke la være å tenke på "julenissen" som den Hellige Ånd som gir oss ulike gaver. I Narnia-materielle gaver, i vår verden-åndelige gaver.
  • "Mennesker som ikke har vært i Narnia, tror ofte at noe ikke kan være godt og forferdelig på en gang. Hvis barna hadde trodd noe slikt før, så gjorde de ikke det nå lenger. For når de prøvde å se på ansiktet til Aslan, fikk de bare et glimt av den gylne manen og de strålende, edle, alvorlige og sterke øynene. Og da oppdaget de at de ikke kunne se på ham, og de ble skjelvne i bena." (Løven, heksa og klesskapet") - Vi skal frykte Gud, for han er stor, men han likefullt kjærlighet og godhet.
  • Når heksa kommer å anklager Edmund for å være en forræder, står det i boka at han bare stod og "stirret på Aslan hele tiden". Han hadde fått tilgivelse, og hvis han bare holdt sitt blikk festet på Aslan (Jesus), kunne ikke heksas (Djevelens) beskyldninger rokke ham. Det er kult!!
  • Aslans offer ved å gå i døden for et menneske, må du nesten lese selv. Det er en fantastisk fortelling om det Jesus gjorde for hver enkelt av oss på korset! I denne fortellingen er det også mange enkeltelementer som kan forbindes med Bibelen...
  • I den tredje boken i serien "Hesten og hans gutt", møter gutten Shasta på en utfordring; han må ri alene i mørket og i tåka. Sliten og sulten merker han plutselig at noe er ved siden av ham. Han blir redd, og spør etterhvert: "Hvem er du?". Aslan svarer da: "En som lenge har ventet på at du skulle snakke." Senere ramser Aslan opp alle gangene han hadde grepet inn i Shastas liv. Dette viser meg bare det at Gud er alltid med oss. Overalt. Han hjelper oss og passer på oss, og han går ved siden av oss og venter på at vi skal ta kontakt, begynne å prate med ham.
  • I den fjerde boka "Prins Caspian", er Lucy den første som igjen får møte Aslan. Hun sier til ham: "Aslan, du er blitt større." Aslan svarer: "Det er fordi du er eldre, lille venn." - Etterhvert som vi vokser i vår tro, vil også vår forståelse av Gud, alle hans egenskaper og vesen vokse. Vi kan aldri forstå hele Gud, men vi vil etterhvert få større kjenskap (og vennskap) til Ham.
  • Til sist vil jeg bare nevne mitt yndlingssted i Narnia-bøkene. Det er siste side i 5. bok "Reisen til det ytterste hav". Her har Lucy, Edmund og Eustace kommet til den ytterste enden av verden. Her starter egentlig Aslans rike. Men de møter et lam, som siden blir løven Aslan (hvis dere ikke tar den: Guds Lam (som bar all verdens synd) er også løven av Juda!!!). Det andre med denne siden i boka er at Aslan forklarer at det finnes en vei til ham ikke bare i Narnia, men også i denne verdenen, og han vil vise oss den, litt etter litt. Dessuten står det svart på hvitt at "Jeg er den store brobyggeren." Han (Jesus) bygger bro mellom oss og Gud. Så kommer "the" punching-line: De snakker om at barna må tilbake til den virkelige verdenen, og spør om Aslan er der og. Aslan svarer (prepare yourself): "Det er jeg, men der har jeg et annet navn. Dere må lære å kjenne meg ved dette navnet. Selve grunnen til at dere ble ført til Narnia, var at dere kan kjenne meg bedre i deres egen verden når dere har kjent meg her for en liten stund."

Dette gjelder alle som leser Narnia-bøkene. Enten man vil eller ikke, er bevisst på det eller ikke, så lærer man noe om Jesus ved å lese Narnia. Det er rett og slett genialt.

Jeg kunne ha holdt på i evigheter... Jeg elsker Narnia, og hvis det er noen som har noen spørsmål eller bare har lyst til å snakke om det, så er jeg med!!!

God Bless!!

1 kommentar:

Anonym sa...

Narnia er kjempe arti! har lest alle sju bøkene 4-5 ganger..